fbpx

Kamienica Polska

Śląskie Smaki w Koszęcinie. KGW Karolinki bezkonkurencyjne w bitwie kulinarnej

fot. Śląska Organizacja Turystyczna w Katowicach/Lighthouse Media

Setki odwiedzających, koncerty, degustacje, pokazy gotowania i kulinarna rywalizacja – tak w skrócie można podsumować XIX edycję Festiwalu „Śląskie Smaki”, która odbyła się 15 czerwca w koszęcińskim zespole pałacowo-parkowym. Gospodarzem wydarzenia był Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”, który oprócz wsparcia organizacyjnego zadbał także o część artystyczną.

Impreza, organizowana w ramach obchodów Święta Śląska już od samego jej początku przyciągała tłumy mieszkańców regionu. Na scenie wystąpili Big Band, kwartet smyczkowy, zespoły jazzowe, a zwieńczeniem wieczoru był koncert galowy zespołu „Śląsk”.

Równolegle do występów odbywała się kulinarna część festiwalu, która co roku przyciąga zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i pasjonatów gotowania. Centralnym punktem była „Bitwa Smaków” – konkurs kulinarny z udziałem siedemnastu drużyn, ocenianych przez jury pod przewodnictwem Remigiusza Rączki. Jak podkreślali jurorzy, poziom tegorocznych zmagań był wyjątkowo wyrównany, a różnice punktowe między zespołami minimalne.

W kategorii amatorów zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich „Karolinki” z Kamienicy Polskiej. Drugie miejsce zajęło KGW „Katarzynki” z Karchowic, a trzecie Barbara Gruca z Tarnowskich Gór. Wśród profesjonalistów najlepiej oceniono dania przygotowane przez Restaurację Brovar 16 z Pszczyny. Drugą lokatę zdobył zespół Sasto Team z Wodzisławia Śląskiego, a trzecią Restauracja Cysterska z Rud. W rywalizacji szkół gastronomicznych bezkonkurencyjni okazali się uczniowie z Zespołu Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Żarkach, wyprzedzając ZSGH Sosnowiec i ZSGH Tarnowskie Góry (drużynę „Frele na wypasie”).

Festiwalowi towarzyszyły także warsztaty taneczne, zwiedzanie pałacu i kostiumowe spacery tematyczne, a dla dzieci przygotowano specjalną strefę animacji. Nie zabrakło też stoisk z regionalnymi produktami kulinarnymi oraz pokazów filmów o historii zespołu „Śląsk” i tradycjach kulinarnych regionu.

Festiwal, który na stałe wpisał się w kalendarz najważniejszych wydarzeń promujących kuchnię i kulturę województwa śląskiego powróci za rok, w swojej jubileuszowej edycji.

Newsletter

Maskpol na krawędzi bankructwa? W sprawie spółki interweniuje były wicepremier i minister obrony

Panki

Będą kosić i stawiać snopki. Starostwo szykuje na sobotę festiwal

Mykanów

Pobiegną w szczytnym celu. Mieszkańcy Garnka chcą pomóc 13-latce wygrać ze śmiertelną chorobą

Kłomnice

Lokalnej żulerni zakazy niestraszne. Pomimo epidemii biesiadowali od rana

Rędziny

Newsletter