fbpx

Poraj

W Poraju utopili biodegradowalną Marzannę

fot. Urząd Gminy Poraj

W minioną sobotę w Poraju odbyło się tradycyjne Topienie Marzanny, zorganizowane przez oddział Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego. Wydarzenie, nawiązujące do dawnych słowiańskich obrzędów, po raz kolejny połączyło elementy kultury ludowej, edukacji i turystyki, symbolicznie otwierając nowy sezon wiosenny.

W wydarzeniu wzięli udział zarówno członkowie towarzystwa, jak i osoby niezrzeszone. Wspólne świętowanie rozpoczęło się od przedstawienia historii i znaczenia zwyczaju topienia Marzanny, który symbolizuje pożegnanie zimy i powitanie nowej pory roku.

Podczas spotkania nie zabrakło konkursów tematycznych, wspólnego grillowania oraz rozmów o lokalnej tradycji i kulturze. Jak zaznaczają organizatorzy, zgodnie z proekologicznym podejściem PTTK kukły Marzanny wykonano wyłącznie z materiałów naturalnych i biodegradowalnych.

Inicjatywa została pozytywnie odebrana przez mieszkańców. W komentarzach na oficjalnym profilu gminy podkreślono jej walory edukacyjne, integracyjne i kulturowe.

– Wspaniała inicjatywa. Topienie Marzanny to piękna tradycja, która łączy pokolenia i symbolizuje nadejście wiosny. Świetnie, że PTTK Poraj angażuje się w promowanie turystyki i edukacji poprzez takie wydarzenia – zauważył jeden z komentatorów.

Reklama

Newsletter

Koronagorączka w Mykanowie. Wójt apeluje o zaprzestanie hejtu wobec chorych i ich rodzin

Mykanów

Maskpol na krawędzi bankructwa? W sprawie spółki interweniuje były wicepremier i minister obrony

Panki

Będą kosić i stawiać snopki. Starostwo szykuje na sobotę festiwal

Mykanów

Pobiegną w szczytnym celu. Mieszkańcy Garnka chcą pomóc 13-latce wygrać ze śmiertelną chorobą

Kłomnice

Newsletter