fbpx

Janów

Wypiekają najlepszy chleb w województwie śląskim

fot. Pixabay

Piekarnia Doroty Kaszyńskiej z Janowa została wyróżniona w jubileuszowym, regionalnym finale dwudziestej edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2021.

Organizowane od dwóch dekad przedsięwzięcie ma na celu wyłonienie najlepszych regionalnych i tradycyjny produktów żywnościowych oraz najlepszych dań i potraw. Celem konkursu jest identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja, przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym oraz zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.

Głównym organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, a partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego.

Tegoroczny, śląski finał odbył się 1 sierpnia podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie. Do udziału zakwalifikowano czterdzieści pięć produktów wytwarzanych przez lokalnych przetwórców oraz dziesięć zespołów w części gastronomicznej.

Dorota Kaszyńska zgłosiła swój sztandarowy wypiek – chleb wiejski. Był on oceniany w kategorii produktów zbożowych. I wygrał. Zajął pierwsze miejsce, co tylko potwierdza potencjał i doskonałą jakość żywności i lokalnego pieczywa w regionie częstochowskim.

Newsletter

Koronagorączka w Mykanowie. Wójt apeluje o zaprzestanie hejtu wobec chorych i ich rodzin

Mykanów

Maskpol na krawędzi bankructwa? W sprawie spółki interweniuje były wicepremier i minister obrony

Panki

Będą kosić i stawiać snopki. Starostwo szykuje na sobotę festiwal

Mykanów

Pobiegną w szczytnym celu. Mieszkańcy Garnka chcą pomóc 13-latce wygrać ze śmiertelną chorobą

Kłomnice

Newsletter